Avocat Contestatie la Decizia de Concediere Abuziva !

Contestare Decizie de Concediere: Cum Să-ți Aperi Drepturile!

Angajații din România care se confruntă cu o concediere considerată ilegală au posibilitatea să conteste această decizie și să obțină remedii, de la compensații echivalente cu salariile neachitate până la reîncadrarea în cadrul vechiului loc de muncă. Cu toate acestea, pentru a obține aceste remedii, angajatul trebuie să urmeze o serie de pași riguroși.

Recomandam consultarea unui avocat specializat în dreptul muncii pentru a obține claritate și informare inițială corectă.

Ce presupune Contestarea Deciziei de Concediere ?

In primul rand, angajatul trebuie sa inteleaga ca procesul de contestare implica adesea o actiune in instanta impotriva angajatorului. Aceasta actiune presupune formularea unei cereri de chemare in judecata, adresata angajatorului, in care angajatul solicita o serie de masuri pentru a obtine remedii impotriva deciziei de concediere pe care o considera ilegala.

Pe scurt, CONCEDIEREA inseamna desfacerea contractului de muncă din initiativa anagajatorului, care poate fi de doua feluri, pentru motive ce tin de persoana salariatului sau pentru motive ce nu tin de persoana acestuia.

Deși in practica intalnim concedieri intervenite pentru ambele motive de mai sus, observam ca tentinda angajatorilor de concediere a salariatilor pe motive ce nu tin de persoana acestora, este in crestere, intrucat se incearca o mascare a temeiurilor reale pentru care se dispune masura concedierii, invocandu-se deseori motive de reorganizare, restructurare, desfiintarea postului sau imposibilitati financiare de plata.

Indiferent despre ce motive de concediere vorbim, TERMENUL de contestare a deciziei anagajatorului, este de 30 de zile de la data comunicarii acesteia.

Contestatie impotriva deciziei de concediere se introduce la TRIBUNALUL din zona in care isi are domiciliul, resedinta sau locul de munca. Astfel, locul de introducere a cererii depinde de locul unde isi are domiciliul angajatul in momentul initierei actiunii legale. De exemplu: Daca are domiciliul in Ploiesti si el a lucrat in Bucuresti, contestarea deciziei de concediere se depune la Tribunalul Ploiesti.

De cele mai multe ori, angajatul nu apeleaza la un sprijin specializat in acest domeniu si depune contestatia la angajator, pierzand in cele din urmă termenul legal pentru obtinerea unui remediu jurisdictional.

Care sunt remediile unei astfel de contestatii !?

In urma contestarii deciziei de concediere, salariatul poate obtine pe langa anularea deciziei de concediere abuzivă, reintegrarea pe postul si in functia anterioara, plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și a celorlalte drepturi de care ar fi beneficiat, calculate  de la data concedierii până la reintegrarea efectivă sau pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti, precum și plata unor daune interese si a cheltuielilor de judecata efectuate cu solutionarea unei astfel de contestatii.

Situatiile in care un angajat NU poate fi concediat:

a. Motive medicale:

 • Pe durata incapacitatii temporare de munca, confirmata printr-un document legal si justificativ (certificat medical);
 • Pe durata suspendarii activitatii datorita perioadei de carantina;

b. Motive legate de maternitate si cresterea copilului:

 • Pe toata durata sarcinii, dupa ce angajatorul a fost informat in prealabil;
 • Pe toata durata concediului de maternitate;
 • Pe durata concediului pentru cresterea copilului pana la 2 ani (sau 3 ani pentru copii cu handicap);
 • Pe durata concediului pentru ingrijirea copilului bolnav pana la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;

c. Motive sindicale:

 • Pe toata durata exercitarii unei functii intr-o organizatie sindicala.

Exceptie: concedierea poate surveni in urma unor abateri disciplinare grave sau repetate.

d. Alte motive:

 • Pe toata durata concediului de odihna;
 • Pe durata exercitarii dreptului la greva sau a drepturilor sindicale.

e. Motive discriminatorii:

Angajatii Nu pot fi concediati sub nici o forma pe baza criteriilor de:

 • Sex
 • Orientare sexuala
 • Varsta
 • Apartenenta sociala
 • Rasa
 • Cetatenie
 • Limba
 • Culoare
 • Etnie
 • Religie
 • Origine sociala
 • Optiune politica
 • Trasaturi genetice
 • Handicap
 • Situatie familiala
 • Boala cronica necontagioasa
 • Infectare HIV
 • Apartenenta sau activitate sindicala

Structura Cererii de Chemare in Judecata !

Cererea de chemare in judecata trebuie sa contina informatiile uzuale pentru o astfel de actiune, inclusiv date despre parti, prezentarile reclamantului si alte detalii relevante, potrivit regulilor generale prevazute la art. 194 Cod Procedura Civila. Asa cum am aratat, in cazul unei contestatii a deciziei de concediere, fostul salariat va cere in petitul actiunii, in primul rand, anularea deciziei considerate ilegale. De asemenea, poate solicita reintegrarea in cadrul vechiului loc de munca si alte remedii, cum ar fi compensatiile pentru salariile neplatite.

CE TREBUIE SA CONTINA CONTESTTIA IMPOTRIVA DECIZIEI DE CONCEDIERE?

Contestarea deciziei de concediere trebuie sa contina toate elementele unei cereri de chemare in judecata, si anume:

– Numele si prenumele;

– Domiciliul sau resedinta;

– Codul numeric personal (CNP);

– Numarul de telefon;

– Adresa de e-mail;

– Contul bancar al salariatului;

– Denumirea angajatorului si sediul;

– Numarul de inregistrare la Registrul Comertului conform ONRC – daca sunt cunoscute;

– Numele si prenumele celui care reprezinta salariatul in proces. In cazul reprezentarii printr-un avocat, numele si prenumele avocatului, cat si sediul profesional al acestuia;

– Obiectul cererii de chemare in judecata (anularea deciziei de concediere, plata despagubirii banesti, reintegrarea, plata daunelor morale, a cheltuielilor de judecata etc);

– Toate motivele de fapt si de drept ale contestatiei (motive de nelegalitate si de netemeinicie ale deciziei de concediere);

– Probe care sa poata fi folosite in cadrul procesului (inscrisuri, declaratii, martori, etc.).

Reguli Speciale in Litigiile de Munca !

Un avantaj crucial pentru angajat in astfel de litigii este ca sarcina probei revine angajatorului conform Codului Muncii. Acest lucru inseamna ca angajatorul trebuie sa furnizeze probe si justificari pentru decizia de concediere pana la primul termen al procesului.

Este important de reieterat faptul ca angajatul are un termen de 30 de zile pentru a initia actiunea legala impotriva deciziei de concediere. Desi termenul pentru recuperarea drepturilor salariale neachitate sau a compensatiilor este de trei ani, acestea nu pot fi acordate fara anularea deciziei de concediere.

Util: Sfaturi utile pentru alegerea avocatului

Protectia Drepturilor Salariatului!

Angajatorul este obligat sa respecte conditiile si procedurile stabilite de Codul Muncii in momentul concedierii salariatilor, indiferent de motivele invocate. Nerespectarea acestor conditii poate atrage nulitatea deciziilor de concediere si poate duce la acordarea unor despagubiri substantiale angajatilor afectati.

Decizia de concediere trebuie sa fie fundamentata legal si sa respecte drepturile salariatului in orice situatie. Contestarea deciziei de concediere necesita o intelegere clara a procedurilor legale si poate necesita asistenta legala specializata pentru a fi eficienta, de aceea noi la cabinetul de avocatura Gunea Codrin suntem la dispozitia dvs pentru spete ce tin de dreptul muncii.

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋