Angajatorul iti incalca drepturile la locul de munca? Ti-a desfiintat contractul fara preaviz? Te-a concediat fara motiv sau te discrimineaza? Este cazul sa apelezi la un avocat specializat in dreptul muncii! Ai drepturi si ele trebuiesc respectate de catre orice angajator. Demersul ti se pare prea stresant si obositor? Avocatul se poate ocupa de toate documentele in locul tau si te poate reprezenta in fata instantei de judecata.
Nu toti angajatorii din Romania se comporta exemplar fata de salariati. Nu este cazul sa accepti vreo nedreptate, caci legea este de partea ta! Atat timp cat muncesti legal, cu un contract individual de munca, ai legi care iti protejeaza drepturile si cine sa cunoasca mai bine legile decat un avocat?! Cabinetul nostru iti pune la dispozitie un specialist in domeniul dreptului muncii care sa iti explice situatia in care te afli si care sa iti puna la dispozitie cele mai bune solutii pentru a trece cu bine peste neplacerile intalnite la slujba.
Printre cele mai intalnite litigii din domeniul muncii numaram: incalcarea dreptului salarial, desfiintarea contractului tau de munca fara un preaviz, concedierea fara un motiv intemeiat, discriminare de etnie, limba, culoarea pielii, religie sau orientare sexuala. Daca te confrunti cu un astfel de caz sau ceva similar, nu incerca sa-ti faci dreptate singur, situatia se poate complica mai mult decat poti gestiona. Este de preferat sa apelezi la un specialist care sa iti ofere cele mai bune sfaturi astfel incat tu sa fii la ,,adapostul legii”.
In momentul in care iei legatura cu un avocat din dreptul muncii, este esential sa fii cat se poate de sincer cu acesta si sa ii povestesti cu lux de amanunte ce s-a intamplat intre tine si angajatorul tau. Adu cu tine in biroul avocatului si contractul de munca pentru a fi analizat de catre avocat. Acesta iti va comunica orice nelamuriri are si orice greseli. Simte-te liber sa iti exprimi orice curiozitati asupra situatiei in care te afli. Este normal sa fii ingrijorat, sa te intrebi daca angajatorul poate avea castig de cauza sau daca este cazul sa apelezi la o instanta de judecata.
O prima incercare de rezolvare a situatiei create ar trebui sa fie de natura amiabila. Avocatul te va indemna sa porti o discutie serioasa cu angajatorul tau si sa iti exprimi nemultumirile. Ca sfat asupra atitudinii pe care sa o adopti in convorbirea cu cel care iti face o nedreptate, ajuta sa ii arati angajatorului ca iti cunosti drepturile, cu tot cu legile care le prevad, ca el sa nu poate avea impresia ca poate inventa legi si sa te pacaleasca. Impreuna cu avocatul vei stabili daca si el trebuie sa fie prezent la discutia cu angajatorul. Daca nu exista sanse de o rezolvare amiabila, se trece la pasul urmator. Avocatul poate sa tina legatura cu Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM), acolo unde se pot semnala nereguli la slujba. Institutia ar trebui sa realizeze o inspectie la locul tau de munca, pentru a constata daca ai dreptate.
Avocatul in dreptul muncii iti va acorda consiliere de specialitate pentru pregatirea unui proces juridic impotriva angajatorului care te nedreptateste. Prin intermediul procesului in instanta poti cere sa ti se restituie salariile confiscate, daca te afli in aceasta situatie. Avocatul trebuie sa sesiseze completul de judecata asupra sanctiunilor abuzive care ti s-au instituit. De exemplu, un litigiu care li se poate aplica femeilor la locul de munca este reprezentat de refuzul din partea angajatorului de a o primi inapoi la munca pe acea femeie dupa ce a incheiat concediul de doi ani de crestere copil, desi legea ii asigura locul de munca acelei persoane. Daca te afli in aceasta situatie, este posibil ca angajatorul sa fi motivat decizia astfel: ,,Cat timp ai fost in concediul de crestere copil, postul tau a ramas neocupat si am angajat pe altcineva in schimb. Acum nu-mi permit sa platesc doua salarii”. Trebuie sa stii ca acest motiv nu este valid, intrucat directivele legislative apara parintii si locul lor de munca. Nimeni nu iti poate ocupa postul in timpul in care tu beneficiezi de concediul de crestere copil.
Contacteaza-ne acum!
Un conflict la locul de munca poate fi coplesitor. Uneori persoana in cauza depinde de stabilitatea financiara pe care slujba o asigura, insa nu este un capat de lume! Daca medierea nu a avut succes, insa nu doresti sa intentezi un proces de judecata impotriva angajatorului, exista varianta incetarii definitive a contractului de munca. Un avocat eficient iti va oferi suport si sfaturi in acest demers. Iti va explica exact care sunt pasii pe care trebuie sa ii urmezi pentru a-ti da demisia. Indiferent daca acel contract este pe perioada determinata sau nedeterminata trebuie sa depui un act de preaviz prin care instiintezi angajatorul ca intentionezi sa pleci din postul pe care il ocupi. Daca nu exista un acord asupra incetarii contractului din ziua depunerii demisiei, atunci trebuie sa respecti termenul legal de preaviz de 20 de zile, perioada in care mucesti in continuare la acel loc de munca. In toate cazurile, situatia difera in fucntie de continutul clauzelor acelui contract pe care il ai cu angajatorul. Avocatul iti va detalia situatia si te va invata ce trebuie exact sa faci.
Constientizam ca o schimbare atat de drastica asa cum este renuntarea la locul de munca poate deveni coplesitoare, insa nu este potrivit sa accepti reprosurile care ti se aduc. Daca ai incercat toate metodele amintite mai sus, fara roade, nu uita ca exista intotdeauna varianta preavizului. Avocatul nostru specializat in dreptul muncii te asteapta la o discutie la cabinetul din Bucuresti, Sectorul 1, Piata Romana, pentru a stabili datele situatiei in care te regasesti. De asemenea, putem fi contactati la numarul de telefon afisat pe site, la sectiunea contact.
Consulta gratuit avocatul pentru problema dvs.
Bld. G-ral Ghe. Magheru, nr. 31, et. 4, cam. 9, Sector 1, Bucuresti
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.