4 sfaturi cum sa alegi un avocat bun in Bucuresti

Recomandarea noastra este ca fiecare familie sa aiba un avocat la care sa se intereseze constant de informatii juridice, asa cum avem un medic de familie la care mergem la consultatii periodice chiar daca nu suntem bolnavi. Cu toate acestea, stim ca apelam la serviciile unui avocat atunci cand ne aflam intr-o situatie critica si avem nevoie de o opinie juridica profesionista. Indiferent ca suntem in cautarea unui avocat in mod preventiv sau avem parte de un litigiu, este important sa alegem avocatul profesionist, in care sa ne putem pune increderea fara nicio urma de indoiala. Cum stim daca il alegem pe cel potrivit? Prezentul articol iti ofera 4 sfaturi cum sa alegi un avocat bun daca esti din Bucuresti.

Cabinet de avocatura

Cand suntem in cautarea unui profesionist care sa ne reprezinte intr-o situatie juridica sau care sa ne indrume spre castigarea unui caz, primul lucru la care trebuie sa ne uitam este gradul de legalitate. Ce presupune acest lucru? Din nefericire, inca mai exista persoane care se prezinta drept avocati cu acte in regula, desi nu au obtinut dreptul de a profesa. Pentru a verifica daca cel din fata noastra este cine se recomanda, il putem cauta in Tabloul avocatilor din Romania. Avocatul trebuie sa fie membru in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania pentru a putea profesa in mod legal și sa-si exercite profesia in temeiul Legii nr. 51 din 7 iunie 1995. Exista o forma de organizare numita Baroul Constitutional, care este total ilegala, asa ca daca observi pe site-ul unui avocat ca face parte din aceasta organizatie, fereste-te de el.

Avocatul poate lucra pe cont propriu, in cadrul unui cabinet de avocat sau in colaborare cu alti avocati, constituind o casa de avocatura. Oricare varianta este buna, caci nu este necesar ca un avocat sa faca parte dintr-o casa de avocatura ca sa-si poata exercita profesia. Putem apela la o casa de avocatura daca avem probleme ce tin de domenii diferite, precum dreptul penal, dreptul civil, dreptul muncii si dreptul familiei, insa daca gasim un avocat care are mai multe specializari, practic economisim timp si resurse financiare ,,impuscand doi iepuri dintr-o lovitura”! In cele ce urmeaza vom discuta despre cateva calitati esentiale pe care un avocat bun trebuie sa le detina si defectele de care sa te feresti.

Avocat bun Bucuresti

Acest paragraf este destinat aspectelor de ocolit cand cautam un avocat in Bucuresti. Piata avocatilor este mare in Bucuresti, asa ca nu ne dorim sa il alegem fix pe cel incompetent, nu-i asa? Un profesionist nu iti va accepta cazul orice ar fi, indiferent cat de incurcat sau complex este. Avocatii au dreptul de a-si selecta clientela in functie de timpul lor si de complexitatea spetei tale. Daca avocatul cu care ai o intrevedere iti promite ,,marea cu sarea” din prima si castigul absolut fara macar sa arunce o privire pe documentele tale, pune-ti un semn de intrebare. Chiar daca este convins ca vei avea castig de cauza, un bun avocat va fi mai retinut si te va convinge de abilitatile lui de rezolvare a problemelor tale, mai degraba prin fapte, decat prin vorbe.

De asemenea, fereste-te de avocatii care sunt de acord cu tot ceea ce le spui. Stim ca este placut sa ti se dea dreptate, mai ales daca esti intr-o situatie dificila, insa viziunea ta este subiectiva fiindca problema te afecteaza in mod direct. Exista posibilitatea de a gresi, mai ales ca probabil nu ai cunostinte in domeniul dreptului. Un avocat profesionist va asculta intai tot ce ai de spus si abia dupa aceea iti va oferi parerea lui. Cum ar putea un avocat sa-ti spuna ca ai dreptate absoluta daca nici nu cunoaste speta in totalitate?

Avocat penal Bucuresti

Daca in paragraful trecut am discutat despre indiciile care sa te conduca la ideea ca trebuie sa cauti alt avocat decat cel din fata ta, acum iti vom explica la ce calitati sa te uiti. In cazul in care speta ta se incadreaza la mai multe arii ale dreptului, indreapta-te catre un avocat care are pregatire in acele arii. De exemplu, avocatul Codrin Gunea este specializat in mai multe domenii, printre care: avocat in drept penal, dreptul civil, dreptul familiei, dreptul comercial, dreptul muncii si executarile silite.

Avocatul trebuie sa inteleaga speta pe care i-o prezinti si sa stie cum sa gaseasca solutiile potrivite. Chiar daca balanta nu se inclina in favoarea ta, el trebuie sa fie sincer si sa-ti comunice gravitatea situatiei. Din felul cum vorbeste si cum se comporta, avocatul trebuie sa inspire incredere si corectitudine.

Daca vrei sa cauti un indiciu asupra modului de organizare pe care il practica, arunca o privire asupra biroului de munca. Daca sunt documente aruncate peste tot si este dezastru pe birou desi stia ca aveti o intrevedere programata, poate fi un indiciu ca persoana respectiva nu se organizeaza eficient. Un avocat de incredere este cel care iti raspunde la telefon sau la e-mail in timp util. Desi esti ingrijorat pentru situatia ta, nu insista cu telefoanele la ore nepotrivite. Un profesionist iti comunica periodic starea cazului tau si nu lasa zile intregi sa treaca de la ultimul apel pierdut.

Cat costa un avocat

Este probabil cea mai comuna intrebare atunci cand te afli intr-o situatie juridica neplacuta. Legea nu impune un anume onorariu, ci exista mai degraba recomandari asupra onorariului minimal pentru o sedinta de consultanta, spre exemplu. Analizeaza piata, insa nu iti pune instant increderea in avocatul cu pretul cel mai mare, deoarece acesta nu garanteaza automat succesul cazului tau. Avocatii la inceput de drum tind sa puna pe site onorarii mai mici decat piata, dar asta nu inseamna ca nu cunosc bine legile.  Indiferent ca ai nevoie de consultanta juridica sau de reprezentare intr-o sala de judecata, toate costurile trebuie sa fie comunicate in mod transparent.

Cea mai simpla metoda de a gasi un avocat potrivit este sa-ti intrebi rudele sau prietenii care au trecut prin situatii asemanatoare. Ei iti pot recomanda un avocat bun, insa inainte de a programa o intrevedere, cauta pe internet recenzii despre el sau informatii despre alti avocati specializati in domeniul spetei tale Daca multi oameni il recomanda, este posibil ca si tu sa beneficiezi de o comunicare fructuoasa cu el si chiar sa ai castig de cauza.

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋