Infractiuni privind traficul de droguri si detinerea in vederea consumului propriu

Update articol mai 2024:

Sediul principal al materiei supus discutiei este reprezentat de Legea 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.

In cuprinsul acestei legi, sunt evidentiate o serie de fapte de natura penala care prin actiunile si mijloacele de savarsire, atrag raspunderea penala pentru infractiuni din sfera traficului si consumului ilicit de droguri.

Aparitie in emisiunea NEBUNIA DROGURILOR, FAZA PE MINIVACANȚA DE PAȘTE | SUBSTANȚIAL cu ADRIAN CĂLIN la A7 TV

Invitat la Radio Romania Actualitati la emisiunea: Echipa #antidrog a #RRA cu Cătălin Țone și Victor Caraculacu:

In situatia in care sunteti implicat intr-un dosar penal ce presupune savarsirea unor operatiuni ilicite cu droguri, sfatul nostru este sa apelati de indata la un avocat penalist specializat in in traficul de droguri si a altor substante psihoactive (tab contact), astfel incat sa beneficiati de o aparare si un proces echitabil, pentru a nu fi supus unor consecinte ireparabile.

Cereti consultanta pentru cazul dumneavoastra!

Drogurile a caror detinere sau traficare atrag raspunderea penala

Asa cum sunt definite de catre legiuitor, drogurile sunt plantele si substantele stupefiante ori psihotrope sau amestecurile care contin asemenea plante si substante, inscrise in tabelele nr. I-III, din anexele Legii nr. 143/2000 privind prevenirea si combaterea traficului si consumului ilicit de droguri.

Pentru o individualizarea corecta a pedepselor, stabilite pe baza evaluarii starii de pericol create prin traficarea anumitor tipuri de substante psihoactive si pe baza gravitatii faptei, drogurile au fost impartite in doua categorii:

  • droguri de risc, mentionate in tabelele I si II din anexele Legii nr. 143/2000, printre care le mentionam printre cele mai frecvent intalnite:  si,
  • droguri de mare risc, mentionate in tabelul III din anexele Legii nr. 143/2000;

Traficul de droguri

Potrivit, Art. 2 alin. (1) din Legea 143/2000, ”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea in vanzare, vanzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi.

(2)Daca faptele prevazute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 5 la 12 ani si interzicerea unor drepturi”.

Dupa cum se observa, indiferent de tipul de act material prin care este savarsita fapta, va atrage raspunderea penala pentru infractiunea de trafic de droguri de risc sau de mare risc.

Important de retinut ca legea romana nu incrimineaza consumul de droguri, ci doar detinerea de droguri, indiferent de cantitatea identificata asupra dumneavoastra sau scopul pentru care se afla in posesia dvs.

De asemenea, art. 3 din Legea 143/2000 prevede urmatoarele: ”(1) Introducerea sau scoaterea din tara, precum si importul ori exportul de droguri de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 10 ani si interzicerea unor drepturi.

(2)       Daca faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani si interzicerea unor drepturi”.

NB! Important de reținut, că aceste pedeapse se aplica faptelor savârșite anterior intrării în vigoare a Legii 45/2023, prin care au fost majorate limitele de pedeapsă, dupa cum urmează:

 a) pentru cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia drogurilor de risc, fără drept, noile limite de pedeapsă sunt de la 3 la 10 ani cu inchisoarea şi interzicerea unor drepturi.

b) dacă faptele prevăzute mai sus au ca obiect droguri de mare risc, noua pedeapsă este închisoarea de la 5 la 15 ani şi interzicerea unor drepturi

c) pentru faptele privind introducerea sau scoaterea din ţară, precum şi importul ori exportul de droguri de risc, fără drept, noile limite sunt de la 5 la 15 ani  cu închisoarea şi interzicerea unor drepturi,

d) iar dacă faptele prevăzute la pct. c) privesc droguri de mare risc, noua pedeapsă este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.

Detinerea de droguri pentru consum propriu

Conform prevederilor legale, cel care detine droguri pentru consum propriu este mai bland sanctionat decat cele care le detine in scop de traficare.

Conform prevederilor art. 4 din Legea 143/2000: ”(1) Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpararea sau detinerea de droguri de risc pentru consum propriu, fara drept, se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.

(2) Daca faptele prevazute la alin. (1) privesc droguri de mare risc, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 3 ani”.

Este evident insa ca o cantitate mare de droguri identificata asupra unei persoane nu poate fi folosita doar pentru consumul propriu, ci pentru a fi traficata, astfel incat fapta va fi incadrata la trafic de droguri, iar pedeapsa stabilita va fi mult mai drastica.

Punerea la dispozitie a unei locuinte sau a unui local pentru consumul de droguri!

La fel de raspunzator va fi si persoana care pune la dispozitie cu stiinta un imobil sau un local, in vederea consumului de droguri.

In acest sens, potrivit art. 5 din Legea 143/2000: ”Punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locuinte sau a unui local ori a oricarui alt loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri se pedepseste cu inchisoare de la 2 la 7 ani si interzicerea unor drepturi”.

Nu este asadar necesar ca persoana care pune la dispozitie locuinta sau localul, sa detina sau sa consume acele droguri. Tolerarea unui astfel de consum de droguri in locuinta sau in localul propriu, este suficienta pentru atragerea raspunderii penale.

Cauze de nepedepsire sau atenuare a limitelor de pedeapsa!

Indiferent ca vorbim despre fapte ce implica traficul de droguri prin comercializare lor sau fapte ce implica detinerea de droguri pentru consum propriu sau punerea la dispozitie un imobil pentru un astfel de consum ori tolerarea acestor actiuni in interiorul propriei locuinte, consecintele pot fi drastice, persoanele in cauza putand fi retinute, arestate, trimise in judecata si, in final, condamnate.

In schimb, legiuitorul a oferit sansa ca anumite persoane sa nu fie pedepsite sau daca vor fi gasite vinovate, sa beneficieze de o reducere a pedepsei.

Vorbim asadar despre dispozitiile art. 14 si art. 15 din Legea 143/2000, care prevad urmatoarele:

Art. 14

”Nu se pedepseste persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 2-9 si care, mai inainte de a fi inceputa urmarirea penala, denunta autoritatilor participarea sa la comiterea infractiunii, contribuind astfel la identificarea si tragerea la raspundere penala a autorului sau a celorlalti participanti”.

Art. 15

”Persoana care a comis una dintre infractiunile prevazute la art. 2-9, iar in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege”.

Ambele situatii presupune efectuarea unui denunt despre savarsirea de catre o alta persoana a unei fapte ce implica traficul de droguri. Deosebirea dintre acestea consta in momentul la care intervine acest denunt. 

In acest sens, persoanele care formuleaza un denunt inainte ca organele de cercetare penala sa inceapa urmarirea penala, vor beneficia de o cauza de nepedepsire, in conditiile in care va oferi suportul necesar pentru identificarea si tragerea la raspundere a autorului sau a altor particianti la infractiune.

In final, persoana care a comis una dintre infractiunile aratate mai sus privind traficul de droguri, daca in timpul urmaririi penale denunta si faciliteaza identificarea si tragerea la raspundere penala a altor persoane care au savarsit infractiuni legate de droguri beneficiaza de reducerea la jumatate a limitelor pedepsei prevazute de lege. Este de la site inteles, ca persoana denuntata sa nu fi fost deja identificata de organele de urmarire penala, ca urmare a sesizarii lor din oficiu sau ca urmare a altui denunt.

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋