Infractiunea de furt calificat: cum este definita si ce pedeapsa risti

Ti s-a comunicat faptul ca esti acuzat de infractiunea de furt calificat? Furtul reprezinta o infractiune deosebit de serioasa, iar pedepsele sunt pe masura. Este important sa dispui de un bun plan de aparare si de o reprezentare profesionista in fata organelor de urmarire penala si in fata instantei de judecata. De aceea, este esential sa alegi serviciile unui avocat de drept penal cu experienta in domeniu. In continuare, discutam despre infractiunea de furt calificat, cum este definita si cum este pedepsita.

Prevederile Art. 229 Cod Penal: Cum este definita infractiunea de furt calificat!

Furtul calificat reprezinta una dintre infractiunile contra patrimoniului din Codul Penal care, desi sunt destul de comune, au consecinte serioase atat pentru victime, cat si pentru faptuitori. Infractiunea de furt calificat este definita in Articolul 229 din Codul Penal si, spre deosebire de furtul simplu, care este definit in Articolul 228, furtul calificat presupune o serie de circumstante care agraveaza fapta si o fac mult mai periculoasa.

Infractiunea de furt calificat se caracterizeaza prin aceleasi elemente de baza ca furtul simplu, adica luarea in posesie, folosirea sau consumul fara drept al unui bun mobil corporal, apartinand altei persoane si fara consimtamantul acesteia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept. Ceea ce face diferenta este prezenta unor circumstante care inrautatesc fapta si care pot fi:

  • comiterea furtului prin efractie, escaladare sau prin folosirea de chei mincinoase;
  • comiterea faptei pe timp de noapte;
  • comiterea furtului de catre o persoana deghizata, mascata sau travestita;
  • furtul savarsit intr-un mijloc de transport in comun;
  • comiterea furtului prin scoaterea din functiune a unui sistem de alarma ori de supraveghere;
  • furtul unor bunuri care fac parte din patrimonial cultural;
  • furtul savarsit prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
  • furtul savarsit de o persoana care are asupra sa o arma;
  • furtul savarsit asupra unor categorii de bunuri periculoase (titei, benzina, motorina, etc) sau asupra unor dispozitive sau componente utilizate la retelele electrice, la sisteme de irigatii, de semnalizare sau alarmare in caz de incendiu sau situatii de urgenta publica, de siguranta a traficului feroviar, rutier, naval, aerian, etc.

Cum este pedepsita infractiunea de furt calificat!

Pedepsele pentru furt calificat sunt mai severe decat cele pentru furtul simplu, ca o reflectare a gravitatii mai mari a acestei infractiuni. Conform Art 229 din Codul Penal, furtul calificat se pedepseste cu inchisoarea de la 1 la 10 ani, în functie de circumstantele savarsirii faptei. Daca in urma faptei au rezultat consecinte deosebit de grave, pedeapsa poate fi chiar si mai mare. De exemplu, pentru fapta comisa pe timpul noptii, pedeapsa reprezinta inchisoare pe o perioada de 1-5 ani de inchisoare. In schimb, daca faptuitorul detinea asupra sa o arma, pedeapsa cu închisoarea va fi cuprinsă intre 2 si 7 ani. Cea mai indelungata pedeapsa o primesc faptuitorii care fura diverse componente pentru instalatii electrice, de siguranta, de telecomunicatii sau de irigatii, cei care fura combustibil si cei care pun in pericol viata cetatenilor pe drumurile publice. Pentru acestia este prevazuta pedeapsa cu inchisoarea de la 3 la 10 ani.

Esti acuzat de infractiunea de furt calificat? Apeleaza la un avocat de drept penal cu experienta!

Apelarea la serviciile unui avocat de drept penal este cruciala atunci cand esti acuzat de furt calificat. Avocatul va juca un rol esential in toate etapele procesului, de la investigatia initiala din faza de urmarire penala si pana la judecarea procesului in sine. Avocatul de drept penal va putea analiza cazul in detaliu, va putea examina probele prezentate de procuror si va putea identifica eventualele puncte slabe ale acuzarii. In plus, el va putea elabora o strategie de aparare care sa se bazeze pe circumstantele specifice ale cazului tau si care sa maximizeze sansele de a obtine un rezultat favorabil.

In concluzie, infractiunea de furt calificat este una serioasa, care se pedepseste aspru de lege. Daca esti acuzat de o astfel de infractiune, este esential sa iti angajezi un avocat de drept penal care sa te reprezinte si sa te apere in mod corespunzator. Avocatul va putea naviga prin complexitatea legii penale si a procedurii penale si te va putea ajuta sa obtii cel mai bun rezultat posibil in cazul tau. Prin urmare, nu ezita sa te adresezi unui avocat de drept penal daca te afli in aceasta situatie.

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋