Implicarea unui avocat de drept penal intr-o speta de lipsire de libertate in mod ilegal

Starea de libertate reprezinta unul dintre drepturile fundamentale ale omului. Statul ocroteste libertatea persoanei prin acte normative ce o definesc si realizeaza contextul legislativ pentru ca oricine atenteaza la aceasta stare de libertate sa poata fi pedepsit. Infractiunea este prevazuta in Codul Penal, asa ca un avocat specializat in dreptul penal este persoana cea mai in masura sa apere interesele suspectului/inculpatului sau a victimei. Ramai alaturi de noi pe parcursul acestui articol pentru a afla ce presupune cu exactitate aceasta infractiune, ce pedepse risca suspectul/inculpatul si cat de important este rolul unui avocat profesionist in acest caz.

Art. 205 Cod Penal: cum este definita infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal

Potrivit Noului Cod Penal, infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal este definita astfel: ,,Se considera lipsire de libertate si rapirea unei persoane aflate in imposibilitatea de a-si exprima vointa ori de a se apara”. Articolul este parte din Legea 286/2009, in capitolul care vizeaza infractiunile contra libertatii persoanei, fapte care afecteaza libertatea psihica si fizica. Ultimele reglementari ale legii au produs diferente vizibile intre varianta tip a infractiunii si formele agravante ale ei. De exemplu, nu mai este considerata varianta agravanta daca in schimbul eliberarii persoanei careia i s-a obstructionat dreptul la libertate este cerut un folos de orice natura. In schimb, poate exista un concurs de infractiuni in situatia in care se retine savarsirea mai multor actiuni sau inactiuni distincte ce realizeaza continutul mai multor infractiuni, iar in functie de natura cazului, acestea pot fi:

  • Santaj;
  • Constituire de grup infractional organizat;
  • Trafic de persoane;
  • Trafic de minori;
  • Acte de terorism.

Cum este pedepsita lipsirea de libertate!

In forma ei tip, infractiunea de lipsire de libertate in mod ilegal este pedepsita cu inchisoarea pe o perioada intre 1 si 7 ani. Totusi, daca faptuitorul este inarmat in timpul infractiunii, daca victima este un minor sau daca acesteia i-a fost pusa in pericol sanatatea sau chiar viata, pedeapsa este mai aspra. Mai exact, pedeapsa consta in privarea de libertate, in inchisoare, pe o perioada de 3 pana la 10 ani. Daca victima a decedat in urma infractiunii, pedeapsa poate creste pana la 7-15 ani de inchisoare si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Pentru a te asigura ca beneficiezi de o hotarare judecatoreasca favorabila tie, ai nevoie in primul rand de indrumarea unui specialist in dreptul penal. In continuare, explicam necesitatea contactarii unui avocat specializat in astfel de spete de drept penal.

Te confrunti cu lipsirea de libertate? Apeleaza la un avocat de drept penal profesionist!

Fie ca tu ai fost victima sau o persoana draga tie, este important sa te asiguri ca un avocat specialist este implicat. Acesta joaca un rol extrem de important in castigarea cazului. In primul rand, avocatul de drept penal cunoaste indeaproape limbajul tehnic utilizat in domeniul juridic si il poate traduce pe intelesul tuturor celor care nu au cunostinte in domeniu. In plus, iti va explica toate situatiile posibile care pot decurge din cazul tau si puteti stabiliti astfel planuri de aparare pentru fiecare varianta.

Rolul avocatului este sa analizeze toata documentația si sa conceapa un plan de aparare potrivit cazului tau. Specialistul te va ghida in colectarea tuturor dovezilor care sa demonstreze infractiunea comisa. Odata ce avocatul considera ca ati adunat toate dovezile necesare care sa iti asigure castig de cauza, veti realiza impreuna un plan de aparare sigur. Urmatorul pas este reprezentarea in instanta. O speta de privare de libertate presupune o incarcatura emotionala puternica, motiv pentru care consilierea avocatului este vitala pentru o prezenta adecvata in sala de judecata.

Apeleaza la un avocat de drept penal cu experienta, asa cum este Codrin Gunea, si pune bazele unui proces favorabil pentru tine!

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋