Speta Luare sau Dare de Mita ? Cum te ajuta un avocat de drept penal

Detii calitatea de suspect sau inculpat intr-un dosar de luare sau dare de mita? Ai nevoie de un plan de aparare solid indiferent de pozitia in care te afli: cel care da mita sau cel care primeste mita. Apeleaza la serviciile unui avocat specializat in dreptul penal! Afla care este rolul unui avocat intr-o astfel de speta si care sunt avantajele de care te bucuri atunci cand apelezi la un avocat profesionist in Bucuresti.

Luarea si darea de mita, infractiuni de coruptie si de serviciu!

Potrivit Codului Penal din tara noastra, luarea si darea de mita sunt doua fapte distincte, prevazute ca fiind infractiuni de coruptie si de serviciu. Sunt regasite in Partea Speciala a Legii nr. 286/2009, privind Codul penal. Luarea de mita este prevazuta de Art. 289 din Codul penal si se defineste ca fiind ,,Fapta functionarului public care, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, pretinde ori primeste bani sau alte foloase care nu i se cuvin ori accepta promisiunea unor astfel de foloase, in legatura cu indeplinirea, neindeplinirea ori intarzierea indeplinirii unui act ce intra in indatoririle sale de serviciu sau in legatura cu indeplinirea unui act contrar acestor indatoriri”. Desi la momentul redactarii articolului de lege se considera ca functionarii publici sunt persoanele care accepta, de obicei, mita, in prezent, situatia este mai complexa. Chiar si in spitale se practica aceasta metoda, doar ca sub denumirea de ,,mici atentii”.

In ceea ce priveste Codul Penal, infractiunea de luare de mita este in stransa legatura cu cea de dare de mita. De cate ori se modifica articolul care o prevede pe prima, este modificat si cel de-al doilea. Darea de mita este prevăzuta de art. 290 din Codul penal si este definita ca fiind Promisiunea, oferirea sau darea de bani ori alte foloase, în condiţiile arătate în art. 289”. Aceasta se poate realiza catre un functionar public, dar si intre doi functionari publici. Situatia se complica atunci cand intervine o a treia entitate si anume intermediarul. Spetele de luare si dare de mita sunt complexe si pot fi incarcate din punct de vedere emotional. Afla cum te poate ajuta avocatul specializat in dreptul penal sa iti alcatuiesti un plan de aparare corespunzator si sa te prezinti in sala de judecata cu o documentatie doveditoare a nevinovatiei.

Pedepsirea darii si luarii de mita!

O gestionare deficitara a dosarului penal si a listei de dovezi care sa te favorizeze, ori o prezentare neconforma in instanta te pot conduce incet si sigur catre o decizie definitiva nefavorabila pentru tine. În timp ce infractiunea de dare de mită se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani, luarea de mita, este sanctionata mai aspru cu pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 3 si 10 ani. In cazul luarii de mita, faptuitorului ii este interzis sa mai exercite o functie publica, precum si exercitarea in continuarea a profesiei pe care o exercita la momentul infractiunii.

Bunurile primite sau sumele de bani care reprezinta obiectul material al spetei sunt confiscate. In cazul in care acestea nu se mai gasesc, este practicata confiscarea prin echivalent.

Pentru a nu suferi astfel de consecinte grave, apeleaza la un avocat specializat in dreptul penal, care ofera servicii complexe, de la consultanta juridica pana la analizarea sau alcatuirea dosarului de documentatie specifica apararii cazului tau, adunarea dovezilor si construirea unui plan de aparare pana la reprezentarea in instanta.

Apeleaza la un avocat specializat in penal din Bucuresti pentru gestionarea cazului!

Avocatul specializat in dreptul penal este cel mai important aliat al tau intr-un caz de luare/dare de mita. Indiferent de vinovatia sau nevinovatia ta, este esential ca un specialist sa analizeze acuzatiile care se duc si in ce temei s-au realizat acestea. Un prim pas este alcatuirea unui dosar de documentatie privind apărarea efectiva în cazul tau. Avocatul iti va cere sa ii prezinti toate documentele care sa ateste natura relatiei dintre tine si cealalta parte implicata. Scopul este de a aduna o serie de dovezi care sa demonstreze calitatea de nevinovat, daca acest lucru este adevarat. Daca intr-adevar esti vinovat de aceasta infractiune, avocatul iti va prezenta onest gravitatea situatiei si va incerca sa obtina o decizie judecatoreasca mai favorabila pentru tine.

Este deosebit de important sa fii complet sincer cu avocatul la care apelezi, deoarece orice mic detaliu poate schimba total datele problemei. De exemplu, exista anumite aspecte care te pot scapa de pedeapsa cu inchisoarea. Tu esti mituitorul si ai denuntat fapta inaintea sesizararii organelor de urmarire penala? Aceasta actiune iti aduce beneficii, precum faptul ca nu vei suferi pedeapsa precizata mai sus. In plus, bunurile sau banii oferiti ca mita ti se restituie. Mai sus aminteam de importanta unei liste de dovezi. Daca poti dovedi ca ai oferit mita in urma unor actiuni de constrangere de orice fel din partea mituitului, fapta ta nu mai este considerata infractiune.

De asemenea, este esential ca avocatul sa cunoasca numarul exact de persoane implicate in acest caz, mai ales daca exista un intermediar. Daca exista, este posibil ca fapta ta să nu constituie infractiune in masura in care banii/bunurile au ramas la acesta si nu au mai ajuns la mituit. Vei analiza fiecare scenariu alaturi de avocat si impreuna veti stabili un plan de aparare adecvat. Avocatul te va asista la toate intrevederile de la parchet,  tribunal sau curte de apel si va prezenta dovezile avute in aparare, organelor de urmarire penala si completului de judecata. Specialistul iti va comunica, de asemenea, si posibilitatile de a ataca orice hotarare a organelor de urmarire sau a instantei de judecata.

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋