Afla de ce este nevoie sa apelezi la un avocat de drept penal intr-o speta de conducere sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante!

Conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau a unor substante psihoactive este una dintre cele mai intalnite infractiuni si deopotriva una dintre cele mai grave. Este demonstrat stiintific ca soferii care conduc sub influenta alcoolului sau a substantelor psihoactive au reflexe mult diminuate, iar simturile sunt reprimate. Este important sa intelegem pragul pe care, daca il depasim, putem suporta consecinte negative serioase.

Implicarea unui avocat specializat in dreptul penal este cruciala, deoarece un plan de aparare solid si o reprezentare profesionista in fata organelor de cercetare penala sau in instanta sunt nepretuite.

In cele ce urmeaza vom discuta despre infractiunea de conducere sub influenta alcoolului sau a altor substante, care sunt urmarile in functie de gradul de alcoolemie din aerul expirat si cat de important este sa apelezi la un avocat specializat pentru a avea parte de o solutionare cat de favorabila a cazului tau!

Prevederile art. 336 Cod Penal: Afla ce presupune exact infractiunea de conducere sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante!

Conform art. 336 Cod Penal, infractiunea de conducere sub influenta alcoolului este definita astfel: „Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge”.

 Primul pas este inregistrarea alcoolemiei din aerul expirat, care se realizeaza la fata locului de catre politist cu ajutorul unui aparat etilotest. Daca valoarea aratata de etilotest este de pana in 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, fapta reprezinta contraventie, insa orice valoare care depaseste acest prag este incadrata ca fiind infractiune si pedeapsa este cu mult diferita. Urmareste in continuare pentru a afla care sunt riscurile la care te expui cand te urci la volan sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante.

Cum se pedepseste conducerea unui vehicul sub influenta alcoolului sau a altor substante?

Pedeapsa este direct influentata de valoarea alcoolemiei din aerul expirat inregistrata de aparatul etilotest. Ea se diferentiaza in urmatorul mod:

  • Intre 0,01 mg/l si 0,40 mg/l: fapta este contraventionala si se sanctioneaza cu amenda de la 1.305 RON pana la 2.900 RON. In plus, este suspendat dreptul de a conduce vehiculul pe drumurile publice timp de 90 de zile. Pentru a redobandi dreptul de conducere este necesar ca soferul sa sustina examenul de redobandire, care scurteaza pedeapsa. Totusi, situatia se complica daca fapta a fost constatata in urma unui accident rutier. In acest caz, suspendarea permisului de conducere se realizeaza pentru o perioada de 120 de zile, pentru care examenul de redobandire este obligatoriu, fara sa mai scurteze perioada de pedeapsa;
  • Intre 0,40 mg/l si 0,80 mg/l in aerul pur expirat este obligatorie recoltarea de probe biologice. Recoltarea nu se poate refuza, fiindca refuzul este considerat infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de pana la 5 ani;
  • Orice valoare de peste 0,80 mg/l este considerata infractiune si pedeapsa consta in inchisoare pe o perioada de 1-5 ani sau amenda.

Avocat conducere sub influenta bauturilor alcoolice sau a altor substante! De ce sa apelezi la un specialist in drept penal?

Avocatul de drept penal este o figura de nelipsit in orice caz juridic cu implicatii penale, iar prezenta acestuia poate avea un impact semnificativ asupra rezultatului procesului. Avocatul este un specialist in interpretarea si aplicarea legilor penale si are rolul de a analiza cazul, de a-l reprezenta pe client in fata organelor de urmarire penală si in fata instantei de judecata si de a lupta pentru obtinerea unui verdict cat mai favorabil.

Cand esti acuzat de conducere sub influenta alcoolului sau a altor substante, implicarea unui avocat de drept penal este cruciala, deoarece acesta va putea urmari si contesta legalitatea si corectitudinea administrarii de probe, precum si modul in care acestea au fost efectuate. Un astfel de avocat iti poate oferi consiliere juridica si poate aduce argumente in favoarea ta care sa diminueze consecintele acuzatiilor aduse.

Unul dintre principalele roluri ale unui avocat de drept penal este de a analiza speța sub toate dovezile existente. In cazul in care esti acuzat de conducere sub influenta alcoolului sau a altor substante, avocatul tau va examina cu atentie toate dovezile prezentate in acuzare. Testele de alcoolemie, declaratiile martorilor, inregistrarile video – toate acestea pot fi supuse unei analize riguroase. In cazul in care exista probleme cu aceste dovezi, avocatul tau poate solicita ca acestea sa fie excluse din dosar. De asemenea, avocatul tau poate sa te reprezinte in fata instantei si sa iti apere punctul de vedere. Avocatul tau de drept penal iti va sustine cazul in fata judecatorului, folosind toate cunostintele sale juridice pentru a incerca sa obtina un rezultat pozitiv. Acesta va pregati o strategie de aparare si va argumenta in favoarea ta, punand la indoiala acuzatiile aduse.

Pentru a concluziona, infractiunea de conducere sub influenta alcoolului sau a altor substante este tratata cu seriozitate de catre autoritati, iar consecintele pot fi grave. Fie ca esti la prima abatere sau ai mai avut probleme cu legea in trecut, avocatul de drept penal te va ajuta sa navighezi prin complexitatea sistemului juridic. Acesta iti poate oferi o strategie de aparare solida, va combate dovezile necorespunzatoare sau nelegale si iti va oferi consiliere in fiecare etapa a procesului.

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋