Obtinerea certificatului de mostenitor: Care este rolul avocatului!

Certificatul de mostenitor reprezinta un document esential pentru oricine doreste sa intre in posesia bunurilor unei persoane decedate. Acesta confirma calitatea de mostenitor al unei persoane, stabileste cota parte care ii revine din valoarea bunului si contine constatari cu privire la patrimonial succesoral. Obtinerea acestui document este un proces care necesita atentie si cunostinte juridice. In acest articol, vom discuta in detaliu ce presupune acesta, cum se obtine, documentele necesare si rolul unui avocat in acest proces.

Ce presupune certificatul de mostenitor si cum se obtine acesta?

Certificatul de mostenitor este un document oficial, emis de notarul public, care atesta dreptul unei persoane de a mosteni bunurile unei persoane decedate. Conform art. 954 din Codul Civil, deschiderea succesiunii are loc in momentul decesului persoanei in cauza. Certificatul se elibereaza la solicitarea mostenitorilor, iar cu ajutorul sau, acestia pot intra in posesia bunurilor/partilor ce le revin din patrimoniul defunctului.

Obtinerea certificatului de mostenitor se realizeaza in urmatoarele etape:

A.Depunerea cererii: Mostenitorul sau reprezentantul sau legal trebuie sa depuna o cerere la notarul public. Aceasta se face in jurisdictia unde a avut ultimul domiciliu persoana decedata.

B. Publicarea anuntului de mostenire: Dupa depunerea cererii, notarul public va publica un anunt la organizația profesiei notariale. Anuntul va fi mentinut timp de 30 de zile, pentru a informa eventualele persoane interesate.

C. Asteptarea perioadei legale: Totodată, dupa publicarea anuntului, se vor emite citații la ultimul domiciliu al defunctului, pentru informarea persoanelor interesate asupra datei stabilite în vederea dezbaterii moștenirii pe cale notariala.

D. Elaborarea si eliberarea certificatului: Daca în ziua stabilită pentru dezbaterea moștenirii nu se depun contestatii sau obiectii de catre alte persoane interesate, notarul public va elibera certificatul de mostenitor.

Care sunt documentele necesare?

A.Actul de deces: Acesta este documentul care atesta decesul persoanei.

B. Actul de identitate al solicitantului: Carte de identitate sau pasaport, dupa caz.

C. Documente care atesta legatura de rudenie: Certificatul de nastere al mostenitorului, certificatul de casatorie (daca este cazul) si orice alte documente care pot demonstra legatura cu decedatul.

D. Acte care demonstreaza dreptul de mostenire: Aici intra testamentul (daca exista), documente care atesta achizitia de bunuri de catre decedat si orice alte acte relevante.

E. Dovezi privind ultimul domiciliu al decedatului: Facturi, acte de proprietate sau orice alte documente relevante.

Rolul avocatului in obtinerea certificatului de mostenitor!

In termen de un an, mostenitorul trebuie sa isi exercite dreptul de optiune succesorala. In caz contrar, pierde acest drept. Succesiunea poate fi un proces indelungat, mai ales daca exista contestatii din partea unuia dintre mostenitori, ce nu se pot rezolva pe cale amiabila, in fata notarului public. In acest caz, celalalt sau ceilalti mostenitori pot deschide actiune in instanta si, in acest caz, trebuie asteptata hotararea judecatoreasca. Astfel, este esential sa apelezi la serviciile unui avocat specializat in drept civil. In continuare detaliam toate motivele pentru care sa apelezi la ajutorul unui avocat:

A.Consultanta: Avocatul poate oferi sfaturi privind drepturile mostenitorilor si poate clarifica eventualele incertitudini.

B. Pregatirea documentatiei: Procesul necesita o serie de documente care trebuie sa fie corect formulate si complete. Un avocat poate asigura corectitudinea acestora.

C. Reprezentare in fata notarului: Un avocat poate reprezenta clientul in fata notarului, facilitand procesul si asigurandu-se ca toate formalitatile sunt respectate.

D. Gestionarea contestatiilor: Daca exista obiectii sau revendicari din partea altor persoane, avocatul poate ajuta la rezolvarea acestor dispute, fie prin mediere, fie prin reprezentare in instanta.

E. Asistenta ulterioara dezbaterii succesiunii: Odata obtinut certificatul de mostenitor, avocatul poate asista in procesul de transfer al bunurilor si poate oferi sfaturi privind administrarea si protejarea acestora.

In concluzie, certificatul de mostenitor este un document esential pentru a intra in posesia și in stapanirea de drept a bunurilor unei persoane decedate, de catre moștenitorii cu vocație la succesiune. Procesul de obtinere poate fi complex si plin de provocari, iar consultanta si asistenta unui avocat pot fi de nepretuit. Un avocat specializat in dreptul mostenirilor poate facilita intregul proces, asigurandu-se ca drepturile clientului sunt respectate si ca acesta primeste ceea ce ii revine legal. Daca ai nevoie de un avocat din Bucuresti dar care poate sa iti stea la dispozitie si pentru alte locatii din tara nu ezita sa ne contactezi la telefon: 0745 414 475 sau completand formularul de contact

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋