Ce trebuie sa faci daca esti amenintat cu executarea silita!

Ai incheiat un contract cu o institutie sau persoana fizica prin intermediul caruia ai beneficiat de anumite foloase materiale sau financiare pentru care trebuie sa restitui o suma de bani? Te ingrijoreaza momentul in care nu iti permiti sa platesti datoria sau deja esti intr-o astfel de situatie? Este deosebit de important sa achiti datoria la timp potrivit intelegerii de plata pe care ai semnat-o, fiindca altfel risti sa se dispuna masura de executare silita impotriva ta. Ramai alaturi de noi pentru a afla ce presupune cu exactitate aceasta procedura judiciara si ce trebuie sa faci daca esti amenintat cu executarea silita de catre creditorul tau.

Ce inseamna executarea silita si cum se desfasoara procedura judiciara!

Executarea silita survine in urma nerespectarii prevederilor stabilite printr-un titlu executoriu de catre debitor. Titlurile executorii sunt documente juridice incheiate intre persoane fizice, persoane juridice sau intre persoane fizice si juridice. Astfel de titluri executorii sunt contractele de inchiriere spatii sub semnatura privata, contractele de ipoteca mobiliara si imobiliara, contractele de credit si titlurile de credit (cambia, bilet de ordine, cecul), contractul de fideiusiune, contractele de imprumut sau hotararile judecatoresti de orice natura. Prin intermediul acestora sunt stabilite titlurile persoanelor implicate, creditor si debitor, si rolurile acestora in desfasurarea activitatii juridice. De exemplu, creditorul poate imprumuta o suma de bani, asa cum se intampla in cazul creditelor bancare, iar debitorul este obligat prin contract sa restituie suma respectiva sub forma de rate lunare.

In momentul in care nu respecti obligatiile contractuale semnate si nu restitui datoria, creditorul poate declara scadenta anticipat intreaga datorie si poate demara impotriva ta o procedura de executare silita, prin care vei fi obligat, in urma incuviintarii silite de o instanta de judecata, sa restitui datoria și cheltuielile de executare. Odata pornita procedura judiciara, ti se poate pune poprire asupra conturilor bancare sau asupra veniturilor salariale și ti se pot aplica masuri de sechestru asupra bunurilor mobile si imobile pe care de detii, pana la concurenta sumei pe care trebuie sa o restitui. Pentru a putea fi urmarite aceste bunuri, ele trebuie sa fie declarate din punct de vedere legal autoritatilor publice.

Pentru a fi pasibil de executare silita, trebuie intrunite cateva conditii importante. Aici intervine ajutorul unui avocat specializat in executari silite. Ai nevoie de expertiza acestuia deoarece avocatul stie unde sa verifice exact daca poti fi executat silit sau nu. Avocatul specializat in executari silite verifica documentul pe care l-ai semnat cu creditorul tau, pentru a fi sigur de legalitatea acestuia si ca nu ti se produc prejudicii. Chiar daca iti cunosti drepturile, expertiza unui avocat este importanta pentru a te ajuta sa scapi de starea de anxietatea la care vei fi supus, ca urmare a unei astfel de proceduri judiciare.

Cum te ajuta un avocat de executari silite din Bucuresti sa te feresti de consecintele nefaste ale unei astfel de proceduri!

Avocatul specializat in executarile silite, asa cum este Codrin Gunea, ofera consultanta juridica prin care verifica intreaga documentatie care te-a adus in situatia unei executari silite. Este important sa fii sincer cu avocatul tau, deoarece acesta trebuie sa cunoasca situatia in detaliu pentru a putea gasi solutiile optime in vederea rezolvării problemei cu care te confrunti. Contractul pe care l-ai incheiat va fi verificat de avocat, pentru a putea fi stabilita autenticitatea si legalitatea acestuia din punct de vedere al clauzelor contractuale. In cazul in care documentul respectiv iti produce prejudicii de pe urma clauzelor abuzive strecurate in cuprinsul acestuia, avocatul iti semnaleaza acest lucru si te ajuta sa indrepti situatia.

Cea mai simpla metoda de a scapa de o posibila executare silita este sa discuti cu creditorul si sa incerci sa rezolvi situatia amiabil. Insa nu intotdeauna acest lucru functioneaza. Avocatul poate fi prezent la aceasta intrunire si iti reprezinta drepturile. Daca tu si creditorul ajungeti la o intelegere ,,pasnica”, puteti stabili un tabel de plati amanate sau o alta intelegere de plata, prin care declari ca vei plati suma datorata intr-un termen prestabilit. Odata semnat acest act, creditorul nu te mai poate executa silit pentru acel debit, decat daca nu vei onora platile din angajament. Avocatul poate negocia procedura de recuperare a debitelor.

A trecut si acest termen si tot nu reusesti sa platesti intreaga suma? Creditorul isi poate recupera creantele prin demararea procedurii de executare silita. Acum, mai mult ca niciodata, ai nevoie de sprijinul si reprezentarea unui avocat specializat. Odata ce hotararea de incuviintare a executarii silite este pronuntata de catre o instanta de judecata, executorul judecatoresc va emite primele acte de executare și vei fi somat sa platesti datoria in cel mult 1 zi de la primirea plicului. In continuare vom explica o situatie concreta in care poti fi executat silit si vom oferi sfaturi despre ce trebuie sa faci ca sa te ferești de eventualele executari silite ilegale si abuzive.

Ce masuri poti lua in cazul unei executari silite in functie de tipul de creante?

Esti supus procedurii de executare silita? Este important sa cunosti situatia in care te afli si ce poti face pentru a impiedica urmarirea silita. Exista mai multe tipuri de creante, adica de datorii, in functie de contextul prin care au fost realizate: bancare, fiscale, civile, comerciale si salariale. Luam spre exemplu cazul creantelor bancare, care sunt foarte des intalnite. Acestea sunt reprezentate de creditele pe care le obtii de la o banca sau alt operator de credite (IFN-uri) si pentru care platesti rate lunare.

Pentru a fi supus procedurii de executare silita, trebuie intrunite anumite conditii. Pentru inceput, creanta trebuie sa fie certa, lichida și exigibila, adica suma datorata și intinderea acesteia sa fie clar specificate in contract, precum si faptul ca aceasta datorie sa fie scadenta. Apoi, trebuie sa fii somat pentru plata datoriilor. Nu poti fi supus unei proceduri executionale fara niciun fel de instiintare prealabila. De asemenea, banca trebuie sa te notifice, in prealabil, despre modificarea datei scadente a intregului credit si sa-ti ceara sa restitui suma ramasa integral, fara sa se tina cont de ratele prestabilite. Termenul nou de plata poate fi 90 de zile, insa daca nu poti plati, abia atunci se ajunge la executare.

Important de reținut este faptul că ai la dispozitie un termen de 15 zile, calculat de la momentul primirii actului de executare (somatie, instiintare, etc.) sau de la momentul la care ai luat la cunostinta despre acesta, in care poti formula o contestatie la executare. Avocatul specializat in executari silite te va ajuta sa o redactezi si o va depune la instanta de executare. Astfel, specialistul te va reprezenta si iti va apara drepturile tale in fata autoritatilor judecatoresti.

Care sunt principalele motive care pot fi susținute în cadrul unei contestatii la executare și care pot conduce la anularea intregii executari silite?

  • implinirea termenului de prescriptie a dreptului de a cere executare silită de 3 ani, ce a curs in folosul dumneavoastra;
  • lipsa comunicarii sau acceptarii cesiunii de creanta de catre debitor, intervenita intre creditorul dumneavoastra si un recuperator de credite;
  • lipsa respectarii de catre executorul judecatoresc a procedurii legale de urmarire silita;
  • perimarea executarii silite, ca urmare a faptului ca au trecut 6 luni de cand creditorul trebuia sa indeplineasca un act sau un demers necesar executarii silite, ce i-a fost solicitat, in scris, de catre executorul judecatoresc;
  • lipsa caracterului cert, lichid si exigibil al creantei;
  • lipsa unui titlu care sa-i ofere prin lege caracterul executoriu;
  • anularea titlului executoriu ca urmare a unor clauze abuzive strecurate in cuprinsul acestuia;
  • orice alte actiuni abuzive legate de executarea silita.

Fie ca iti cunosti drepturile sau nu, avocatul este alaturi de tine pe tot parcursul procesului si iti ofera sfaturi utile pentru gestionarea situatiei in favoarea ta. Daca te-am convins, te asteptam la cabinetul de avocatura Codrin Gunea din Bucuresti, sector 1.

Mai jos va prezentam unul dintre cazurile noastre prin care am anulat o executare silita abuziva, efectuata de executorul judecatoresc la cererea creditorului INVESTCAPITAL LTD (KRUK):

solutie contestatie la executare
solutie contestatie la executare

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋