Avocat specilizat in Anularea Actului de Donație si Revocarea Donatiei!

Ce este Contractul de Donatie?

Pentru a intelege mai bine ce inseamna anularea si revocarea donatiilor mai intai trebuie sa stim ce este contractul de donatie.

Contractul de donatie este un act juridic solemn, unilateral si cu titlu gratuit, prin care o parte, numita donator, transmite, in mod irevocabil, un bun al sau unei alte persoane, numita donatar, care il accepta. Donatorul nu primeste nimic in schimb, avand intentia de a gratifica donatarul.

Recomandam sa apelezi din timp un avocat specializat in drept civil.

Elemente esentiale ale unui contract de donatie:

a. Capacitatea juridica: Donatorul trebuie sa aiba capacitatea deplina de exercitiu a drepturilor civile pentru a putea incheia un contract de donatie valabil.

b. Consimtamantul: Atat donatorul, cat si donatarul trebuie sa isi exprime consimtamantul liber si neviciat pentru incheierea contractului de donatie

c. Bunul donat: Bunul donat poate fi un bun mobil sau imobil, corporal sau incorporal, prezent sau viitor care sa nu fie grevat de alte sarcini (garantii, executari silite etc)

d.Forma: Contractul de donatie trebuie incheiat in forma autentica, sub sanctiunea nulitatii absolute, cu exceptia donatiilor manuale de bunuri mobile corporale in valoare de pana la 25.000 lei.

Tipuri de donatii:

1. Donatie propriu-zisa: Donatorul transmite bunul donatarului, cu intenția de a-l gratifica.

2. Donatie indirecta: Reprezinta actul juridic facut de donator cu intentia de a gratifica, dar diferit de contractul de donatie. Aceste donatii nu sunt supuse regulilor de forma cerute de lege pentru valabilitatea donatiei, ci regulilor de fond specifice acestei liberalitati (capacitate, irevocabilitate, raport, reductiune, revocare). Cu titlu de exemplu, intalnim astfel de donatii indirecte in materia actelor reprezentate de renuntarea la un drept, remiterea de datorie, plata datoriei altuia si stipulatia in folosul altuia

3. Donatie cu sarcini: Donatorul impune donatarului obligatia de a indeplini anumite sarcini, de aici apar si cazuri de: Anularea sau rezolutiunea contractului de intretinere

Sarcina poate fi prevăzută fie în favoarea donatorului, fie în favoarea donatarului, fie în favoarea unui terț.

4. Donația dechizata: Intalnim atunci cand actul public cu titlu oneros este simulat, mincinos si ascunde o donatie (art. 1289 Cod civil). 

Cu toate acestea, donatiile deghizate sunt valabile si sunt supuse, ca si cele indirecte, regulilor de fond prevazute pentru donatie, in schimb dovada simulatiei poate fi facuta cu orice mijloc de proba de catre terti sau creditorii partilor, precum si de catre parti atunci cand pretind caracterul ilicit al simulatiei, conform art. 1292 Cod civil. 

Util: Obtinerea certificatului de mostenitor

Efectele contractului de donatie:

Transferul proprietatii: Proprietatea bunului donat se transfera de la donator la donatar la data incheierii contractului.

Irevocabilitatea donatiei: Donatia este irevocabila, cu exceptia cazurilor expres prevazute de lege (ex: pentru ingratitudine, pentru neexecutarea sarcinii)

Garantia bunului donat: Donatorul nu răspunde pentru evicţiune decât dacă a promis expres garanţia sau dacă evicţiunea decurge din fapta sa ori dintr-o împrejurare care afectează dreptul transmis, pe care a cunoscut-o şi nu a comunicat-o donatarului la încheierea contractului. De asemenea, donatorul nu răspunde pentru viciile ascunse ale bunului donat, decat atunci cand le-a cunoscut şi nu le-a adus la cunoştinţa donatarului la încheierea contractului.

Impozite si taxe: Donatiile sunt supuse impozitarii conform legislatiei fiscale in vigoare in Romania.

CAND SE POATE REVOCA O DONATIE SAU CUM SE POATE CERE ANULAREA DONATEI?

Există circumstante în care donatiile pot fi retrase sau invalidate, cum ar fi neexecutarea fără justificare a sarcinilor asumate de către donator sau pentru cazuri de ingratitudine la adresa donatorului, conform art. 1020 din Codul Civil.

Potrivit art. 1021 din Codul Civil, ingratitudinea sau neîndeplinirea sarcinilor nu determina o revocare automata de drept.

În caz de ingratitudine, donatia poate fi revocata în urmatoarele situatii:

1. Atunci când donatarul se face vinovat de fapte penale, cruzimi sau insulte grave îndreptate împotriva donatorului (conform art. 1023 din Codul civil)

2. Atunci când donatarul pune în pericol viata donatorului sau a unei persoane apropiate acestuia, sau când nu informeaza donatorul despre intentiile altor persoane, știind că acestea ar putea sa doreasca acest lucru.

3. Atunci când donatarul nu asigura alimentele necesare donatorului ajuns în nevoie, pâna la valoarea actuala a donatiei (se ia în calcul starea bunurilor la momentul donatiei).

Util: Cum alegi avocatul care sa te reprezinte ?

A. REVOCAREA DONATIEI PENTRU INGRATITUDINE!

Revocarea bazata pe ingratitudine poate fi exercitata numai împotriva donatarului, dar dacă acesta decedeaza în timpul procesului, aceasta poate fi continuata împotriva mostenitorilor.

Dreptul la aceasta actiune este valabil timp de un an de la ziua în care a fost descoperita săvârsirea ingratitudinii. Cererea nu poate fi introdusa de către mostenitorii donatorului decât în cazul în care donatorul a decedat fara a-l ierta pe donatar, in termenul de 1 an de cand a aflat.

De asemenea, acestia pot iniția actiunea în termen de un an de la data decesului donatorului, în cazul în care acesta nu cunostea cauza revocarii înainte de a deceda.

Odata ce aceasta cerere a fost pornita de către donator, mostenitorii sai pot continua procesul în conformitate cu art. 1024 din Codul Civil.

B. REVOCAREA DONATIEI PENTRU NEEXECUTAREA SARCINII!

Revocarea pentru neexecutarea sarcinilor apare atunci când donatarul nu îndeplineste sarcinile la care s-a angajat, caz în care donatorul sau succesorii sai legali pot solicita revocarea donatiei sau executarea sarcinilor.

Dacă aceste sarcini sunt încredintate, contractual, unui terț, se poate solicita doar executarea acestora.

Termenul pentru solicitarea revocarii sau executarii sarcinilor este de 3 ani de la data limita la care trebuie îndeplinita sarcina, conform ar. 1027 din Codul Civil. Conform ar. 1031 din Codul Civil, donatiile între soți sunt revocabile doar pe durata căsătoriei.

Promisiunea de donatie poate fi, de asemenea, revocata, doar dacă înainte de executarea acesteia intervine un act de ingratitudine, sau dacă situatia materiala a donatarului s-a deteriorat drastic, astfel încât promisiunea devine oneroasa sau acesta devine insolvent, în conformitate cu art. 1022 din Codul Civil

C. ANULAREA DONAȚIILOR!

Donatia devine invalida atunci când conține clauze care permit donatorului să o revoce fara motiv întemeiat.

Astfel, donatia devine nula absolut în urmatoarele situatii:

  • Donatorul impune donatarului plata datoriilor sale viitoare, care nu sunt specificate ca valoare maxima în contract.
  • Donatia este afectata de o conditie care poate fi realizata exclusiv prin vointa donatorului.
  • Contractul acordă donatorului dreptul de a denunta unilateral contractul.
  • Contractul permite donatorului să beneficieze în viitor de bunul donat. Nulitatea poate fi partiala si în cazul în care acest drept se referă doar la o parte din bunurile donate, aplicându-se doar asupra acestora.
  • Nulitatea căsătoriei atrage după sine și nulitatea relativa a donației facuta sotului de rea-credinta.

Important de mentionat este faptul ca donatia poate fi confirmata de către mostenitorii universali sau cu titlu universal, sens in care va duce la renuntarea la dreptul de a invoca orice motive de nulitate, inclusiv viciile de formă, fără a prejudicia drepturile terților.

Daca ai nevoie sa intelegi mai bine conceptul de anulare si de revocare a donatiilor recomandam sa apelezi la cabinetul nostru de avocatura Gunea Codrin pentru consultanta specializata in drept civil.

Distribuie acest articol

WhatsApp
Facebook
LinkedIn
Email
Print
Noutăți
MAKE AN APPOINTMENT
Chat online 👋
1
Cu ce va putem fi de folos ? 👋
Cu ce va putem fi de folos ? 👋